Gabi van Driem

Gabi van Driem (1951)

Zij was vanaf 1981 tot eind 2019 advocaat. Per 01-01-2020 is zij geen advocaat meer maar geeft als jurist cliënten strategisch advies en coaching, en verwijst voor procedures of mediation door naar een van de 20 door haar opgeleide advocaten.

. Zij behaalde haar gymnasium a diploma in 1968 aan het Montessorilyceum te Amsterdam . In 1973 studeerde zij af in nederlands recht aan de Universiteit van Amsterdam.

Zij vestigde zich als eerste feministische advocaat en bracht diverse grensverleggende rechtspraak op haar naam, onder anderen de zaak van de aanrander met de hond, de straatverbod- jurisprudentie (inmiddels stalking geheten) , de vrouwelijke KLM purser die gelijke betaling aan die van haar mannelijke collega’s eiste en de gedwongen aids test zaak.

  • In 1986 verscheen haar eerste boek ‘In Haar Recht’ bij uitgeverij Contact. In april’99 verscheen haar debuut-roman ‘het Laatste Woord’ bij dezelfde uitgever.
  • In 1990 kreeg zij van het weekblad Opzij de Harriet Freezerring en in 1998 werd zij door het weekblad Elsevier uitgeroepen tot een der 50 belangrijkste vrouwen van deze eeuw.
  • In 2004 ontving zij de Aletta Jacobsprijs voor haar grensverleggende werk als advocaat.

Voor zij in de advocatuur kwam, was zij een van de oprichters van de Rechtswinkel Amsterdam, het Amsterdamse Vrouwengezondheidscentrum, de Stichting Vrouw en Media, Vrouwen tegen Verkrachting, het Vrouwenkindercentrum en het ME- fonds. Zij werkte na haar afstuderen bij het Jongeren Adviescentrum, was docent aan de Sociale Academie en coördinator van het eerste Landelijke Vrouwenadviesbureau Eva in Amersfoort.

De specialisaties van haar  kantoor in Amsterdam zijn momenteel: arbeidsrecht (met name: discriminatie wegens sekse), seksueel misbruik/ geweld door (on)bekenden/ c.q. hulpverleners/ c.q. op het werk (seksuele intimidatie ), familierecht, letselschade, huurrecht en gezondheidsrecht.

Zij treedt regelmatig op als extern voorzitter van klachtencommissies die binnen bedrijven klachten over seksuele intimidatie op de werkvloer behandelen.