Cyber pesten

Ons kantoor heeft al jarenlang ervaring met het treffen van maatregelen voor vrouwen die door hun ex-echtgenoot via het internet belaagd of gepest worden.

Door de toenemende hoeveelheid selfies die op het internet worden geplaatst, neemt de kans op misbruik – nadat een relatie gestrand is – aanzienlijk toe. Het risico dat wraak wordt genomen door seksfilmpjes op het internet te plaatsen is groot. Ook pesten/treiteren via het internet door klasgenoten of collega’s wordt veel meer gedaan.

Wij kunnen de dader in een kort geding procedure dwingen te stoppen met deze belaging en de dader kan worden veroordeeld om de filmpjes van het internet te verwijderen. Zo’n kort geding procedure kan binnen enkele dagen worden gestart. Wij hebben zelfs één geval meegemaakt waarbij de dader die zich schuldig maakte aan een ernstige vorm van cyber-pesten uiteindelijk van de strafrechter TBS heeft gekregen. Alhoewel het lastig is de dader via het strafrecht aan te pakken, is aangifte van smaad, belediging en stalking meestal wél mogelijk.

Onlangs verscheen een artikel in de Volkskrant over pesterij via het internet: Volkskrant cyber rape.